YAYGIN BUNALTI BOZUKLUĞU VE PSİKOLOG TEDAVİSİ

Yaygın bunaltı bozukluğu uzman psikolog ve psikiyatri uzmanlarının belirttiğine göre kişiler üzerinde sürekli bir sıkıntı, endişe veya korku hali yaratmaktadır. Kişi her an diken üstünde gibidir, kötü bir haber gelecekmiş gibi nedeni belli olmayan bir sıkıntı, endişeli olma hali içerisindedir. Bu hal çok hafif tedirginlik ile panik derecesine varan farklı yoğunluklarda görülebilir.DSM-5 tanımında bunaltı bozukluklarına panik atakların eşlik edip etmemesi durumuna özellikle önem verir. Bu son derece korkutucu, nadiren birkaç dakikadan fazla süren, aralıklı kaygı ve korku dönemlerine; nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, tıkanma ve boğulma hissi, baş dönmesi, terleme, titreme ve sarsılma hisleri eşlik eder.

Psikolog Görüşünde Belirti ve Bulgular

Psikoloji kitaplarında yer alan uzman psikolog ve psikiyatri uzmanlarının tanı için yararlandığı belirtiler aşağıda yer almaktadır.

GENEL GÖRÜNÜM VE DAVRANIŞ: Bunaltıdan kaynaklı ilk karşılaşılan görünüm ve davranışlar; endişeli bir yüz, huzursuzluk, gerginlik, tedirginlik, irkilme, çabuk kızma, sabırsızlık, yerinde duramama bu kişilerde görülmektedir.

KONUŞMA VE İLİŞKİ KURMA: Hastanın konuşması düzgündür fakat sesinde titreme, zor konuşma olabilir. İlişkilerinde genel olarak huzursuz, endişeli ve gergindir.

DUYGULANIM: Hasta sürekli sanki kötü bir şey olacakmış gibi hissetmekte, korkulu bir duygu içinde olmaktadır. Korkusunun nedenini bilmemektedir.

BİLİŞSEL YETİLER: Hastaların bilişsel yetilerinde bir bozukluk yoktur. Sıkıntılı hal nedeniyle dikkatlerini vermede zorluk, geçici unutkanlıklara yol açabilir.

DÜŞÜNCE SÜRECİ VE İÇERİĞİ: Düşünce süreçlerinde belirgin bir bozukluk yoktur. Yakınmalarını telaşla anlatma durumunda düşünce hızlanmış gibi olabilir. Düşünce içeriğinde tasaları baskındır.

BEDENSEL VE FİZYOLOJİK BELİRTİLER: Hastada görülen; genel olarak yaşamlarında ilişkilerde gergin, tedirgin, kaygılıdır. Aşırı terleme, sıcak soğuk basması, çabuk irkilme, dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu, çabuk kızma ve huysuzluk görülür.

Uzman bir psikolog tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu yukarıdaki belirtileri sağlayan her danışanın tedavi sürecine başlaması gerekmektedir.

Yaygın Bunaltı Bozukluğu ve Psikolog Tedavisi

Bu bozukluğa sahip bireyin öncelikle uzman bir psikolog veya psikiyatri uzmanına başvurması gerekmektedir. Uzman bir psikolog kapsamlı bir değerlendirme yapmalı ve belirtilerin fiziksel bir neden kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmalıdır. Uzman bir psikolog tarafından psikoterapi ile tedavi sağlanabilmektedir. Aynı zamanda ilaç tedavisi de gerekebilmektedir. Tam düzelme sağlandıktan sonra bile en az bir yıl daha uzman bir psikolog desteği alınması gerekmektedir. 

https://www.cevrimiciterapi.com/

0コメント

  • 1000 / 1000